Zelf kaas maken is niet moeilijk


Klinkt het idee om je eigen kaas te maken aanlokkelijk? Ben je op zoek naar een nieuwe hobby? Dringend materiaal, ferment, stremsel of schimmelculturen nodig? Een teambuilding voor jouw bedrijf of organisatie? Zin in een leuke activiteit met een groep vrienden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Sinds 2016 zijn we de referentie voor kaasmaken in België. Als kenniscentrum willen we het ambachtelijk kaasmaken promoten, helpen we zuivelbedrijven bij de opstart van hun eigen kaasmaakproductie en geven we opleiding aan onze nieuwe lichting kaasmeesters-in-spe.

In onze winkel vind je alles wat je nodig hebt om zelf kaas te maken. Kant-en klare starterssets, een uitgebreid assortiment kaasmaakmateriaal maar ook coating, fermenten, stremsel en rijpingsculturen.

Via de workshops leer je in één sessie de basisprincipes van het kaasmaken. Zodat je nadien thuis zelf aan de slag kan gaan. Honger naar meer? Dan zijn er ondertussen twee vervolg-workshops waarin we verderwerken met de opgedane basiskennis.

Ook voor teambuilding is onze workshop uiterst geschikt.

Liever proeven en luisteren? Een informatieve lezing met degustatie dompelt je onder in de wereld en geschiedenis van kaas,

Hans Van Grinderbeek, gediplomeerd chefkok en kaasmeester, is de drijvende kracht achter Milk&Magic. Een gepassioneerde foodie met een specialisatie in fermentatie die als geen ander op een verstaanbare wijze de kennis van het kaasambacht kan doorgeven en zijn publiek weet te boeien met zijn enthousiasme, verhalen en anekdotes .

We werken momenteel aan een boek over kaasmaken en Hans werkte mee aan het boek ‘Garage Culinair’ van uitgeverij Minestrone waarin hij het hoofdstuk kaasmaken verzorgde.

Workshops en activiteiten


Beginner, amateur of heb je al meer ervaring? Dan zijn onze workshops ongetwijfeld iets voor jou. Onze betrachting is om tijdens één workshop de basiskennis door te geven om nadien zelf met je kaasmaakavontuur te starten.Er zijn al drie workshops uitgewerkt, en we blijven er nieuwe ontwikkelen:
- workshop 1: basis kaasmaken
- workshop 2: Gouda, witschimmel en gewassen korst
- workshop 3: blauwschimmel, verse kaas, boter, yoghurt ...

Voor groepen (max 8 personen zolang Corona-maatregelen van kracht zijn) maakt Hans samen met jullie kaas, in het exclusieve decor van het Schoonverdiep. Maandelijks zijn er in Heverlee open data om mee te komen kaasmaken, maar je kan ook een eigen workshop reserveren met enkel jouw vrienden of collega's. Bij ons maar ook op verplaatsing.

Tijdens de basisworkshop zijn dit twee soorten kaas : St. Paulin en Ricotta.

Ben je gebeten door de kaasmaakmicrobe, dan kan je ook inschrijven voor de vervolgworkshop waarbij 4 kazen worden gemaakt. De voorwaarde hiervoor is wel dat je de basisworkshop hebt gevolgd.

De tweede vervolgworkshop is een tweedaagse: een namiddag, waarna je daags nadien nog enkele uurtjes terugkomt voor de afwerking. Ook hiervoor dien je al de basiskennis hebben verworven

Nieuw in ons gamma is een lezing over kaas. Tijdens een uiteenzetting van ruim een uur, ondersteund door een geprojecteerde presentatie, vertelt Hans gepassioneerd over de geschiedenis van kaas, over melk, het maakproces van kaas en de verschillende kaassoorten. Doorspekt met de nodige humor en sappige anekdotes.

We hebben uiteraard nog meer plannen. Een workshop volledig aan fermentatie gewijd. Met yoghurt, kimchi, zuurkool, verzuurde groenten en gemberlimonade. Maar die zijn we nog aan het uitwerken. Hou dus de site of onze Facebook-pagina in het oog.

Volgende workshops


De nieuwe workshopdata zijn er! Voorlopig beperkt tot 8 peronen per sessie.

workshop kaasmaken - de basis
workshop kaasmaken - de basis
Vervolgworkshop 1: Gouda, bacterie- en schimmelkazen
Vervolgworkshop 1: Gouda, bacterie- en schimmelkazen
Vervolgworkshop 2-daagse: Blauwschimmel en ander zuivel
workshop kaasmaken - de basis
workshop kaasmaken - de basis
workshop kaasmaken - de basis
workshop kaasmaken - de basis
Vervolgworkshop 1: Gouda, bacterie- en schimmelkazen
workshop kaasmaken - de basis
workshop kaasmaken - de basis (Engelstalig!)
Vervolgworkshop 1: Gouda, bacterie- en schimmelkazen
workshop kaasmaken - de basis
Vervolgworkshop 2-daagse: Blauwschimmel en ander zuivel
workshop kaasmaken - de basis
workshop kaasmaken - de basis
band03 band04 hansenkaasjes material

Cookies

Deze website kan cookies gebruiken waarmee je jouw ervaring op onze site kunt personaliseren, ons kunt vertellen welke delen van onze website je hebt bezocht en ons inzicht geeft in het gebruikersgedrag, zodat we het gebruiksgemak, onze communicatie en onze producten kunnen verbeteren.

Instellingen   Info  

OK

Instellingen

Deze cookies zijn essentieel om u in staat te stellen rond te surfen op onze website en de functies te gebruiken.
Deze cookies maken het mogelijk om informatie op te slaan die de manier waarop een website zich gedraagt of eruitziet verandert, zoals instellingen voor uw voorkeurstaal of regio.
Deze cookies verzamelen informatie over hoe u onze website gebruikt. Deze cookies worden ook gebruikt om derden te laten weten of u via een derde naar een van onze websites bent gekomen. Alle informatie die deze cookies verzamelen, is geaggregeerd en daarom anoniem.